maandag 15 januari 2018

CITYGUIDE: MECHELEN


Mechelen, een kleine maar mooie stad in BelgiĆ«. Deze stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Met de trein vanaf Amsterdam ben je er al in 3 uur. 
Alles is in het centrum van Mechelen is op loopafstand van elkaar. Met een combinatie van cultuur, lekker eten en fijne winkeltjes is deze stad een goede keus voor een korte stedentrip.
Enkele weken geleden ben ik een aantal dagen naar Mechelen geweest. Benieuwd wat voor leuke hotspots ik heb gezien? Lees dan verder

1. Bokes & Co
Bokes is een klein restaurantje ingericht met allemaal verschillende oude stoelen en tafels. Je kan hier terecht voor een verse boterham of salade als lunch, maar ook voor verschillende soorten thee of een kopje koffie. Het gekleurde interieur zorgt er voor dat je met een vrolijk gevoel het tentje verlaat.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00
Adres: Korenmarkt 53, Mechelen
Je kan helaas niet pinnen.

2. My Ex Boyfriend
Twee jaar geleden bestond My Ex Boyfriend alleen nog uit een webshop waar vintage meubels werden verkocht. Nu is er ook een winkel met niet alleen meubels maar ook accessoires voor in je huis. De achterwand van de winkel bestaat uit een enorm grote kast met allemaal verschillende soorten kussens die te koop zijn

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00
Onze-Lieve-Vrouwenstraat 106, Mechelen

3. HUT
Mini-conceptstore verkoopt allemaal leuke hebbedingetjes. Van ansichtkaarten tot servies en van mooie notitieboekjes tot washi-tape. Leuk voor jezelf of om als cadeautje aan iemand te geven. 
Een klein maar gezellig winkeltje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. 

Openingstijden: maandag+dinsdag van 10:00 tot 15:30. Woensdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00. Zaterdag van 10:00 tot 18:00.
Onze-Lieve-Vrouwenstraat 88, Mechelen

4. Sister Bean
Homemade lemonade, warme chocolademelk en koffie met een smaakje en topings of in het weekend een heerlijke brunch: dit is allemaal mogelijk in een ongedwongen sfeer bij Sister Bean. 
Je kan er ook ontbijten om een goede bodem te leggen voor je verdere wandeling door Mechelen.
Dit is een van mijn ultieme favorieten in Mechelen.
Als je een allergie hebt (bijvoorbeeld glutenallergie) dan kunnen ze hier gemakkelijk rekening mee houden voor je. 

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:00. Zaterdag en zondag: 9:00 tot 17:00
Vismarkt 26, Mechelen


5. Sint-Romboutstoren
Op de Grote Markt vind je de Rombouttoren. Deze toren is 97,5 meter hoog en je kan de top van de toren beklimmen. Dit zijn in totaal 538 treden naar boven. Klinkt veel, maar onderweg is er veel te zien en te lezen over de toren.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag + zondag van 13:00 tot 18:00. Zaterdag van 10:00 tot 18:00
Adres: Onder den Toren, Mechelen
Toegangsprijs: t/m 27 jaar €3,00. Volwassenen €8,00


6. The Vinyl Touch
Dit is een winkel die volledig gevuld is met nieuwe en tweedehands platen. Of je zelf nou wel of geen platenspeler hebt, een bezoekje aan deze winkel is echt een aanrader. Van oude klassiekers tot hedendaagse artiesten zoals Amy Winehouse: dit is allemaal te vinden bij de Vinyl Touch. Heerlijk eventjes door de bakken met platen struinen.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00, zondag van 12:00 tot 18:00
Havenwerf 1, Mechelen


7. The Cacao Project
De winkelstraat de Bruul is een straat waar voornamelijk grote ketens gevestigd zijn met een filiaal. Tussen deze grote winkels vindt je een heel klein winkeltje waar de lekkerste chocola verkocht wordt.
Achterin het winkeltje kan je op een trappetje gaan staan waardoor je in het chocolade atelier kijken waar onder andere de bonbons gemaakt worden.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:30. Zondag gesloten
Bruul 89, Mechelen


8. ZOET
Als je deze snoepwinkel binnenstapt, dan voel je je weer voor even klein kind. Deze snoepwinkel is niet zoals alle snoepwinkels van vroeger, maar een hip interieur. Je losse snoepjes kopen, maar daarnaast zijn er ook allerlei pakketten met zoetigheid samengesteld voor de verkoop zoals verrassingspakketten en verwenpakketten.

Openingtijden: Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00
Onze-Lieve-Vrouwenstraat 108, Mechelen


Muurschilderingen in de stad (Mechelen Muurt)
Door heel de stad van Mechelen heen zijn indrukwekkende muurschilderingen te vinden. Dit project is opgezet door een street-artist. Hij nodigde nog een aantal andere kunstenaars uit met de vraag of zij zich uit wilden leven op een muur in de stad. Zo is het project 'Mechelen Muurt' ontstaan.
Zelf heb ik drie muurschilderingen gezien, maar het zijn er in totaal tien die je kan bekijken. 
De locaties van de schilderingen die ik heb gezien, zijn opgenomen in het kaartje onderaan deze post (aangegeven met een oranje cijfer). Klik HIER om naar een kaartje te gaan waarop de locaties van alle muurschilderingen te vinden zijn.

1. Floral SkullBall - Hoogstraat 1.
Leuk om te weten: de schildering is gemaakt op de gevel van een krantenwinkel. De eigenaar van deze winkel had andere muurschilderingen gezien en wilde heel graag dat zijn winkel deel uit zou maken van het project.

2. The Gift - Adegemstraat.

3. Elsewhere - Schuttershofstraat. 
Dit kunstwerk bestaat volledig uit houten planken.

Wat verder leuk is om te doen:
(In het kaartje onderaan deze post aangegeven met een groen cijfer)
1. Kruidtuin: Het stadspark van Mechelen. Als je tijdens je wandeling door de stad even wil uitrusten, dan komt een bezoekje aan het park goed uit. Wat de naam al doet vermoeden bevindt zich in het park een kruiden-en plantentuin.
Lange Schipstraat, Mechelen

2. Brouwerij het Anker: Tegenwoordig is speciaalbier steeds populairder. Mechelen bezit een brouwerij waar al sinds de 15e eeuw bier wordt gebrouwen. Er wordt iedere dag op meerdere momenten een rondleiding gegeven. Na de rondleiding krijg je twee biertjes die je mag proeven. De rondleiding inclusief 2 proefbiertjes kost je €8,00. Klik HIER om naar de website van de brouwerij te gaan als je graag meer informatie wil.
Guide Gezellelaan 49, Mechelen

3. Dijlepad: Het Dijlepad is een drijvend pad over het water. Dit pad loopt van de Kruidtuin naar de Vismarkt. Van april tot september kan je de route van het pad ook bevaren per bootje.

4. Kazerne Dossin: Het museum voor holocaust en Mensenrechten. Mechelen was in WO2 een doorgangskamp naar Auschwitz. Het museum staat respectvol stil bij deze gebeurtenis en legt de link naar de hedendaagse mensenrechtensituatie.
Klik HIER (Het museum is op alle dagen van de week geopend, behalve woensdag)
Goswin De Strassartstraat 153, Mechelen.


Extra tips:
- De Onze-Lieve-Vrouwenstraat een winkelstraat waar veel jonge ondernemers hun onderneming zijn gestart. Dit heeft bijgedragen aan een afname van de leegstand in de straat.

- De Bruul en de IJzerenleen zijn de populaire winkelstraten waar je de H&M, Kruidvat en Hema ect. kan vinden. Als je op zoek bent naar meer originele winkeltjes dan raad ik je aan om de Bruul en IJzerenleen te vermijden.

-  Zelf heb ik Mechelen bezocht in de periode tussen kerst en oud en nieuw. De stad was toen erg stil en veel winkels en restaurants waren toen gesloten. Ik miste dus een beetje de levendigheid in de stad. Het is daarom aan te raden om in het voorjaar, zomer of de periode na de zomervakantie een bezoek te brengen aan Mechelen. Er zullen in die periode veel meer mensen buiten op terrasjes zitten dan in toen ik ben geweest.

- Als je van plan bent om wat te eten in een restaurant of cafe, schrik dan niet van de hoogte van de prijzen op de kaart. Eten en drinken is allemaal best wel prijzig. Voor een bord spaghetti is €16,00 een heel gewone prijs en voor een glas cola betaal je gemakkelijk €3,00.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten