maandag 20 januari 2020

CITYGUIDE: HAARLEM


Haarlem wordt steeds vaker klein Amsterdam genoemd. Het wordt steeds vaker een alternatief voor het grote Amsterdam. Daar sluit ik mij volledig bij aan. Sinds jongs af aan kom ik al heel vaak in Haarlem. De liefde voor de stad, maar vooral tips voor leuke plekjes in Haarlem deel ik graag met je. Dus zet dat dagje Haarlem maar alvast in je agenda!
Elke hotspot heeft een nummer. Dit nummer is onderaan deze post terug te vinden in een plattegrond van Haarlem centrum.

Bereikbaarheid:
Haarlem heeft zijn eigen station. Vanaf het station ben je binnen 10 minuten lopen in het centrum van de stad. Alles in het centrum is prima lopend te doen.


1. Homestock
Deze interieurwinkel biedt een bonte verzameling aan meubilair, vintage en originele accessoires. Dus of je nu op zoek bent naar een nieuwe bank, een leuk cadeau wil scoren voor je beste vriend of volledig je huis opnieuw wil gaan inrichten, je bent bij Home Stock aan het juiste adres.
Drossestraat 16-22 // https://homestock.nl/

2. Pindakaaswinkel
Deze winkel verkoopt zoals je al aan de naam had gemerkt: pindakaas. In tien verschillende smaken zoals koffie-zeezout, stroopwafel-kaneel en knoflook-gebakken uit.
Grote Houtstraat 102 // https://depindakaaswinkel.nl/

3. De wereld van Jansje
Jansje is een winkel en lunchroom in een. In de lunchroom worden biologische gerechten geserveerd die gemaakt zijn met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. In de winkel worden unieke producten verkocht die allemaal een mooi verhaal vertellen. Een deel van de werknemers in zowel de winkel als lunchroom zijn mensen met een verstandelijke handicap.
Grote Houtstraat 45 // https://www.jansje.nl/

4. Meneer Paprika
Meneer Paprika is een hele grote speelgoedwinkel. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook leuk om als volwassene een bezoek te brengen aan deze winkel.
Koningstraat 10 // https://meneerpaprika.nl/

5. Best Kept Secret
De eigenaressen van deze winkel gaan regelmatig speciaal naar Engeland om daar kleding in te kopen voor hun twee eigen boetiekjes die zij runnen in Haarlem. Dus ze verkopen vooral unieke items.
Gierstraat 46-48 en Gierstraat 63

6. The Art of Tea, Herbs and Spices
Theewinkel met meer dan 500 theesoorten. Elke theesoort kan je ook ruiken.
Naast thee verkoopt deze winkel ook koffie en kruiden waar je thee van kan zetten.
Grote houtstraat 153 // https://www.the-art-of-tea-herbs-spices.nl

7. Olivia & Kate
Een leuk klein boetiekje dat op de hoek van de Anegang zit. Er wordt niet alleen kleding verkocht, maar ook sieraden, accessoires voor in je huis en schoenen. Het is moeilijk om dit winkeltje te verlaten zonder iets gekocht te hebben. Is het niet voor jezelf, dan is het wel als kadootje voor iemand anders.
Anegang 48 // https://oliviakate.nl/

8. Sjakies (small)
Bij deze winkel barst het van de leuke gifts en goodies. Deze shop is afgeladen met allerlei hebbedingetjes. Het is dan ook echt een plek waar je makkelijk lang blijft hangen. Je vind er naast leuke kaarten, spelletjes en mooi papier ook servies, lampen en keukentextiel. Dus allemaal items waar je blij van wordt.
Koningsstraat 34 // https://www.sjakies.com/








1. Jopenkerk
Bierbrouwerij in een kerk. Je kan hier zowel eten als biertjes drinken.
Gedempte Voldersgracht 2 // https://www.jopenkerk.nl/haarlem/

2. Bar Wolkers
In een honderd jaar oud pand zit Bar Wolkers. Binnen is het ingericht met vintage items en in de zomer kan je heerlijk op het terras zitten aan het Spaarne. Aan de muur hangt wisselende kunst wat te koop is. Je kan bij Bar Wolkers terecht voor zowel ontbijt, lunch als borrel. In het weekend kan je ook terecht voor diner.
Gedempte Oude Gracht 139 //  http://barwolkers.nl/

3. Stadsstrand de Oerkap
Midden in de stad, aan het Spaarne, is het Haarlemse stadsstrand de Oerkap te vinden. Deze plek is voor jong en oud. Je kan hier zowel terecht voor een hapje als een drankje. Het stadsstrand is geopend vanaf halverwege lente.
Harmenjansweg 95 // www.deoerkap.nl

4. De Dakkas
Op het dak van een parkeergarage is een kas gebouwd. In de kas zit een restaurant wat op een duurzame manier gerechten serveert. Zo wordt er in de spoelkeuken organisch afval apart ingezameld om te worden gecomposteerd in hun moestuin. Je hebt sowieso perfect uitzicht over de binnenstad van Haarlem.
De  Witstraat 1A // www.dedakkas.nl 

5. In 't  Goede Uur
Bij het Goede Uur voornamelijk kaasfondue op de kaart vinden. Allerlei soorten en smaken. Het restaurantje is een schattig klein plekje waar je met kaarslicht heerlijk sfeervol kan dippen in de kaas. Het is een populair restaurant en er zijn niet heel veel tafeltjes, dus het is aan te raden om van te voren te reserveren.
Korte Houtstraat 1 // https://hetgoedeuur.nl/

6. Miyagi and Jones
Dit is een vrij nieuw restaurant in Haarlem. Er worden kleine Asian Streetfood gerechtjes geserveerd. Het is een beetje vergelijken met sushi of tapas, maar dan Aziatisch. Ondanks dat het geen Nederlands eten is, staat er voor iedereen genoeg lekkers op de menukaart om uit te kiezen. En aan de opmaak van ieder gerechtje is veel tijd besteed. Een lust voor het oog.
Het restaurant is ingericht op een Aziatische en botanische stijl, erg origineel.
Zijlstraat 56 // https://haarlem.miyagiandjones.nl/

7. By Lima
Bron: https://www.haarlemcityblog.nl/eten-drinken-haarlem/lima-heerlijk-en-eerlijk/
Een plek wat eigenlijk wel je tweede huiskamer zou kunnen worden. Want alles kan hier bij By Lima. Denk aan ontbijten, lunchen, koffie drinken, taartjes eten en zelf een high tea. Alle producten zijn eerlijk, lokaal, vers en biologisch. Het is ook geen probleem als je vega, vegan of glutenvrij eet. Er is voor iedereen keus genoeg. By Lima is niet van de regeltjes dus als je in de ochtend al aan de borrel zou willen, is dat uiteraard mogelijk. Geen vaste tijden voor bepaalde maaltijden.
Zijlstraat 65 // https://by-lima.nl/


1. Teylers Museum
Dit museum gaat zowel over wetenschap als over kunst. Je kunt je ogen uitkijken bij het ziek van alle fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en schilderijen. Eigenlijk is alleen het gebouw zelf al de moeite waard om eens te bekijken.
Entree: €12,50 p.p.
Spaarne 16 // teylersmuseum.nl

2. Grote Markt
De Grote Markt in Haarlem is een groot plein in in het centrum. Er liggen vele oude bouwwerken aan zoals de Grote Bavokerk (ruim 80 meter hoog) en het stadhuis. Er staat ook een standbeeld van een belangrijk Haarlems symbool: Laurens JansZoon Coster. Hij is de uitvinder geweest van de boekdrukkunst.
Op maandag en zaterdag is er markt op dit plein.

3. Botermarkt
In de zomer is de Botermarkt een gezellig plein waar je bij een van de horecagelegenheden in het zonnetje een drankje of een hapje kan nuttigen. Hier komen Haarlemmers zelf graag een biertje drinken of een hapje eten!
Op dinsdag is er op dit plein een rommelmarkt en op zaterdag een biologische markt.

4. Kleverpark
Dit park ligt aan de rand van het water. In de zomer kan je heerlijk kijken naar de langsvarende bootjes.

5. Wijk: De Vijfhoek & 6. De Korte Houtstraat
De wijk de Vijfhoek kenmerkt zich door de kleine nauwe straatjes, steegjes en hofjes. Hierdoor kun je in alle rust wandelen door de mooie straatjes en steegjes, kun je shoppen in inspirerende en originele winkels en kun je een borrel drinken in een van de gezellige cafe's.
Een van de mooiste straatjes in De Vijfhoek is de Korte Houtstraat (6). Dit straatje heeft schattige huisjes en de bewoners hebben er voor gezorgd dat er veel groen (bloemen en planten) in de straat staan. Zeker de moeite waard om door dit straatje te lopen.

7. The Boardroom
The boardroom is een spelletjescafé waar je onder het genot van een drankje en een hapje een van de velen bordspelletjes kan gaan spelen. Hoe leuk is het om je middag of avond met vrienden nog leuker te maken door het spelen van een bordspel.
Kruisweg 62 // www.the-boardroom.nl/

Winkelen: Blauw  ||  Eten/Drinken: Groen  ||  Doen: Rood

Ga jij binnenkort een dagje naar Haarlem? Laat het weten in een reactie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten